Heb jij dat ook weleens? Dat een parfum na een paar uur dragen anders ruikt dan nadat je het net had opgespoten?
Dit is te verklaren aan de hand van de opbouw van parfums. Net als andere vloeistoffen verdampt parfum. Om de geur niet in één keer te laten verdampen is parfum opgebouwd uit top-, hart- en basisnoten. Deze noten ontwikkelen zich op verschillende snelheid en verdampen daardoor ook niet tegelijkertijd. Zodra je parfum opspuit komen de noten tot leven…
De topnoot
De topnoot (ook wel bovennoot, hoofdnoot of notes de tête genoemd) vormt de eerste geurimpressie. Het wordt ook wel de ‘verkoopnoot’ genoemd. De top bestaat uit kleine, lichte moleculen die vrij snel verdwijnen. Belangrijk is dat deze noten jouw aandacht moeten trekken en je meteen verleiden. We leiden er (soms al te snel) de schijnbare identiteit van een parfum uit af. Eigenlijk moet je zo’n vijftien minuten wachten voordat je tot het hart van een parfum kunt doordringen en de ware geur kunt ontwaren die een parfum opwekt bij contact met de huid.
De hartnoot
De hartnoot (ook wel middennoot of notes de coeur) komt tot leven bij het vervliegen van de topnoot. Zoals de naam aangeeft, vormt hij het echte hart van het parfum. De ware geur van het parfum komt tevoorschijn. Het hart verbindt de topnoten met de basisnoten. De hartnoot onthult zich vijftien minuten tot twee uur na de verstuiving.
De basisnoot
De basisnoten ontwikkelen zich het langzaamst en ruik je daardoor als laatste, daarom worden ze ook wel slotnoten of notes de fond (grondnoten) genoemd. De basisnoot geeft de persoonlijkheid van een parfum aan. Je kunt hem zo’n twee uur na de verstuiving voor het eerst waarnemen. Deze basisnoten bestaan vaak uit lang-hechtende ingrediënten, zoals muskus of houtsoorten. Het verschilt wel per parfum hoe sterk deze basisnoten aanwezig zijn. In zware, oriëntaalse parfums zijn ze veel opvallender aanwezig dan in bijvoorbeeld luchtige zomerparfums.
Mijn advies is dan ook…geef het parfum een paar uur de tijd en laat je verrassen!